söndag 23 mars 2008

Guide: Hur du hanterar spyware


Hur man tar bort spyware från sin dator, och förhindrar skiten att komma in.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

1. Försäkra dig om att du har AVG antivirus, nod 32 eller vad du nu använder för slags virus program, och kom ihåg att ALLTID ladda ner senaste uppdateringarna till virus programmet!

2. Skanna hela din dator efter virus..

3. Om du har fått virus, ta bort dem. Om det inte går, sök på google efter namnet på viruset så hittar du troligtvis ett removal tool som är till för JUST det viruset..

4. Dags att rensa från spyware, adware och malware... Ladda ner SpyBot S&D.
Och uppdatera SpyBot inifrån programmet, när du startar det.
Sök igenom systemet och rensa från allt skräp som kommer upp.


5. Gå in i Verktyg i SpyBot. Sen i fliken som heter något med hosts. Klicka på knappen "lägg till spybots hostlista". Nu är du skyddad mot de flesta dialers, tracking cookies osv. för att inte tala om de massiva mängder reklam du nu slipper!! Du kan bara nå verktygsmenyn genom att starta spybot i advanced mode från startmenyn!


6. Ok, nu forstätter vi med programmet HijackThis. Hijackthis kan ta bort plugins och spyware som "fastnar" i Internet explorer, i form av search bars till exempel.
Tanka Hijack.
Starta programmet, klicka på "Scan", och kryssa i alla rutor som har med searchbars (det står oftast BHO framför dem) att göra, detta får du lista ut själv (det är inte allt för svårt).


7. Ladda ner cwshredder, ett bra program som tar bort väldigt många Search Bars. Se till att detta program är uppdaterat, sedan klickar du på "Fix" och låter shreddern göra sitt jobb. När den är klar klicka på "Exit".




8. Nu behöver du Ad-aware

Starta Ad-aware, uppdatera till senaste versionen, sedan trycker du på "start" och kryssar i "activate in depth-scan". När den har hittat spyware som den troligtvis gör ta bort det och avsluta progarmmet.


Övrigt:

Det finns många virus som ändrar i hosts-filen. sök på Hosts i startmenyn->sök, öppna hosts i anteckningar och ta bort allt du tycker är misstänksamt (dock inte 127.0.0.1 localhost, då funkar inte internet).

Ladda hem dessa patchar om du inte har dom redan..!


( Locator Service )
( IIS Exploit )
( KB824146 )
( Blaster Patch )


HiJack this:

var väldigt försiktig med vad du tar bort. Vissa filer i listan är inte alls spyware eller liknande och ofta är det rena systemfiler som dras med. (Sa Svartvit)

När du har gjort allting i guiden så kan du ladda hem detta, förhindrar spyware att komma in i din dator. Klicka under för att ladda ned!

SPYWARE BLASTER

1 kommentarer:

Anonym sa...

Hijackthis är guld värt. Försiktig och försiktig, det går ju att återställa backup.
Surfa dig in på www.hijackthis.de, ladda upp loggen där och du får ett riktvärde över misstänkta filer. Alla filer som du absolut inte vet vad de är googlar man. Därefter raderar man dem.